Przepis na ciasto z dyni.
CIASTO DYNIOWE
- 280-300 g - mąki przennej,
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka - sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka - cynamonu,
- 200 ml - oleju rzepakowego/słonecznikowego,
- 140 g - cukru,
- 1 opak. - cukru waniliowego,
- 4 szt. - jajek,
- 200-300 g - dynii puree.
W większym naczyniu zmiksować jajka z cukrem na biały puch, następnie stopniowo dodawać olej. Dodać puree z dyni i wymieszać. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać i wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub posmarować z wierzchu polewą z serka i dowolnie przyozdobić.