PROSTE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 260 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 200 g miałkiego brązowego cukru,
- 50 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 duże jajka,
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naczyniu umieścić olej, oba cukry i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
Smacznego!