W naszym żłobku w czerwcu 2021 roku w dwóch starszych grupach Krasnoludki oraz Sówki w ramach edukacji żywieniowej zrealizowaliśmy projekt “Uważne Jedzenie”. Program ten miał na celu uwrażliwienie dzieci na rozróżnianie sygnałów płynących z ciała takich jak głód i sytość oraz odczuwanie wrażeń związanych z jedzeniem.
Podczas zajęć dzieci poznawały różne stany głodu i sytości, a także próbowaliśmy odpowiedzieć sobie na pytanie kiedy czujemy, że brzuszek jest pusty, a kiedy pełny, a tym samym kiedy powinniśmy zaczynać, a kiedy kończyć jeść posiłek. Ponadto dzieci ćwiczyły koncentrację podczas jedzenia ze zwróceniem uwagi na różne rodzaje smaków oraz temperaturę, konsystencję, wielkość i ostrość poszczególnych produktów spożywczych. Dzięki tego typu warsztatom dzieci uczą się skupienia i zyskują większą świadomość podczas posiłku.
Kliknij aby pobrać prezentację...