Ułatwienia dostępu

Maria Montessori

"Dziecko i dorosły to dwie różne części ludzkości, które nawzajem wpływają na siebie i przy obopólnej pomocy powinny współistnieć w harmonii. To nie jest więc tylko tak, że dorosły musi pomagać dziecku, ale także dziecko musi pomagać dorosłemu."

ciasto marchewkowePROSTE CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 200 g miałkiego brązowego cukru,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 4 duże jajka,
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większym naczyniu umieścić olej, oba cukry i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Smacznego!